Girişimciliğin etik kuralları var mıdır? Nedir “etik girişimci” ? Girişimcinin amacı sadece para kazanmak (daha çok para kazanmak) mıdır?
Tabii ki hayır. Eğer amaç sadece para kazanmak olursa, statlarda sürekli duyduğumuz “vur kır parçala bu maçı kazan” sloganında ki gibi her yol mübah sayılır. Amaç üzüm almak değil bağcıyı dövmeye dönüşür. Bu karşın girişimciliğin de etik kuralları vardır ve olmalıdır. Basit bir girişimci örneği ile açıklamak gerekirse, en uygun örnek berberlerdir. Genellikle berber çırağı ustalık mertebesine ulaştıktan (veya ustalığa eriştiği sandıktan) hemen sonra emeğinin karşılığını alamadığını düşünerek, çalıştığı berberin hemen yanına veya karşısına bir berber dükkanı açar. Neden?
Çünkü en kolay yol budur. İnsanlar (özellikle erkekler) “kafasını” güvendiği veya muhabbetini sevdiği kişilere emanet etmek ister. Bunu bilen çırak (her ne kadar kendini usta olarak görse de) yeni açacağı dükkana kendi müşterilerinin hemen geçeceğini düşünerek böyle bir davranışa gider. Çaoğunlukla da aynen bu şekilde gerçekleşir. Hatta bazı durumlarda bu da yetmez, size eski dükkanın ne kadar gereksiz/antihijyenik/yaramaz olduğunu anlatmaya başlar. Akıllı insanın ilk düşünmesi gereken soru “Öyleyse bu zamana kadar neden o adamın ekmeğini yedin ve şimdi niye pisliyorsun” olmalıdır.
Eğer gerçekten usta oldu ise o lokasyon yerine kendine güvenerek başka bir lokasyona da açacağı bir dükkan da iş yapar. İşte bundan dolayı bu girişim “etik girişim” değildir.
Etik girişimci;
– Kendine güvenir
– Ekmek yediği yere ……..
– Eski işine rakip değil partner olur
– Yapacağı işte bugüne göre değil geleceğe göre şekillenir
– ve girişimci olur.
OY